Categories
Δράσεις

Συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες και μετανάστες

Στο πλαίσιο των δράσεών μας για τους πρόσφυγες καθιερώνουμε μηνιαία συλλογή τροφίμων σε σούπερ μάρκετ στο Μενίδι. Συκεκριμένα,μοιράσαμε κείμενα καλώντας το κόσμο που ψώνιζε να προσφέρει κάποια είδη και για τους πρόσφυγες, έτσι μέσα μόλις σε 2,5 ώρες συλλέξαμε 5 καρότσια. Τα είδη που μαζεύτηκαν δώθηκαν στην κατάληψη στέγης προσφύγων/μεταναστών Νοταρά 26. Δεν ξεχνάμε τα θύματα της κοινωνίας μας, δε συνηθίζουμε τις εικόνες νεκρών μεταναστών. Οργανωνόμαστε ενάντια σε ό,τι μας επιβάλλουν. Στηρίζουμε τις αυτοοργανωμένες δομές. Η αλληλλεγύη είναι το όπλο μας.

 

ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

 

ΛΙΣΤΑ: νερά, χυμοί, μπάρες δημητριακών, κρουασάν, μέλι, μπισκότα, τσάι, κονσέρβες,λάδι, μακαρόνια, ρύζι, φρυγανιές, σοκολάτες, εβαπορέ, σαμπουάν, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες, πετσέτες, μωρομάντηλα,αδιάβροχα, αντισηπτικά, σακίδια, πιάτα, κουτάλια, ποτήρια, πιρούνια, καθαριστικά, κουβέρτες

 

 

 

Τους τελευταίους μήνες, στο κέντρο της Αθήνας καταφθάνουν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι προκειμένου να διαφύγουν από τον ανηλεή πόλεμο, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που βιώνουν στον τόπο τους αναγκάζονται να τον εγκαταλείψουν προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Ο ξεριζωμός αυτός είναι το αποτέλεσμα, ενώ το αίτιο του προβλήματος είναι οι επεκτατικοί πόλεμοι των ιμπεριαλιστικών κρατών και συνασπισμών (Ε.Ε., Η.Π.Α., ΝΑΤΟ, Ρωσία, κλπ) κι η επακόλουθη αποσταθεροποίηση των εκεί καθεστώτων προς αντιδραστικότερη κατεύθυνση (π.χ. ISIS).

Όσον αφορά τις μεμψίμοιρες δυτικές κοινωνίες, που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες ως πρόβλημα, πρέπει να αναλογιστούν τον βαρύτατο ρόλο που παίζουν οι κυβερνήσεις και οι αστικές τους τάξεις στη δημιουργία και την έξαρση αυτού του φαινομένου. Δεν είναι άλλος ο υποκινητής αυτού του πολέμου παρά η οικονομική ελίτ του δυτικού κόσμου, η οποία προς επίτευξη των συμφερόντων-του κέρδους τους δε διστάζουν να σπείρουν το μαρασμό και να ευτελίσουν την ανθρώπινη ζωή. Ειδικότερα, οι συρράξεις της Μέσης Ανατολής, αποτελούν τροφή για τη δυτική πολεμική βιομηχανία. Αποσκοπούν στο μοίρασμα των αγορών και των πρώτων υλών (πετρέλαιο) της περιοχής σε ζώνες επιρροής των εκάστοτε υπερδυνάμεων και εν τέλει, προσφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό στις βιομηχανίες των χωρών άφιξης των προσφύγων. Από αυτόν τον τελευταίο λόγο συνάγουμε ότι δεν αποτελεί δείγμα ανθρωπισμού της Ε.Ε. το πρόσφατο άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων, παρά έναν απαραίτητο κρίκο στην αλυσίδα της εκμετάλλευσης του διεθνούς εργατικού δυναμικού κι ο οπορτουνισμός τους αυτός γίνεται εμφανής, αφού ορισμένες χώρες ανοιγοκλείνουν τα σύνορα τους κατά βούληση.

Απέναντι σ’ όλες αυτές τις καιροσκοπικές λογικές υπάρχει στις δυτικές κοινωνίες κι ένα μαχητικό κίνημα καταπιεσμένων, το οποίο βλέπει στο πρόσωπο των μεταναστών την ίδια καταπίεση που υφίσταται κι αυτό καθημερινά στο χώρο δουλειάς από τον ίδιο υπερεθνικό μηχανισμό εκμετάλλευσης και γι’ αυτό δε διστάζει να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του. Η έκφραση αλληλεγγύης δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο πλαίσιο της υλικής βοήθειας, η οποία ενδεχομένως να παραφράζεται κι από ορισμένα κομμάτια της κοινωνίας ως φιλανθρωπία, αλλά για να είναι αποτελεσματική οφείλει να εκφράζεται ως επίθεση στους θεσμούς που γεννούν το πρόβλημα. Οι θεσμοί αυτοί είναι όσοι έχουν φτιάξει οι εξουσιαστές για να κυβερνούν την κοινωνία και στοχεύουν στην καθυπόταξη των λαών. Η αλληλεγγύη μας, δηλαδή, πρέπει να περιλαμβάνει εξίσου την αντανακλαστική αλληλοβοήθεια που υπάρχει και θα υπάρχει πάντα μεταξύ των καταπιεσμένων, όσο και μια οργανωμένη και μαζική αντεπίθεση σε όσους θυσιάζουν τους λαούς στο βωμό του κέρδους.

 

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ, ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ, ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝΑΝΘΡΩΠΩΝ

 

Ρωγμή στο Κυρίαρχο

Αυτοοργανωμένη Συλλογικότητα στο Μενίδι

rogmi.menidi@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *